Poindeksiraj me … in to takoj!

2. 10. 2008 v kategoriji Za lastnike spletnih strani in SEO

Se vam je že zgodilo, da ste bili neučakani, kdaj bodo iskalniki vašo spletno stran dodali med rezultate iskanj? Le kdaj se bo moja stran pojavila v indeksu? Prebirali in filtrirali ste loge ter mrzlično iskali tisti pravi user agent. In potem ste ga zagledali: »A, pa me je pograbil. Končno.«

Včasih se to zgodi hitro, včasih pa lahko traja nekaj dni. Na internetu ste našli razne trike, kako to dosežete hitreje. Pri Najdi.si imamo za vas odgovor na ta izziv.

Tehnologija nam omogoča, da Najdi.si popolnoma osveži celoten indeks slovenskih spletnih strani vsakih 14 do 21 dni. Pravzaprav bi lahko to Najdi.si storil precej hitreje, a noče preobremenjevati spletnih strežnikov in spidering (pajkovanje) zato namenoma upočasnjuje.

To pomeni, da Najdi.si-jevi pajki obiščejo vse slovenske spletne strani v slovenskem delu spleta in jih osvežijo najkasneje na vsake tri tedne. Tako kratek cikel pajkovanja Najdi.si-ju omogoča, da iz indeksa hitro odstranjuje neobstoječe spletne strani, video posnetke, slike in druge dokumente, ter s tem vzdržuje indeks brez nepotrebnih smeti in neobstoječih spletnih dokumentov, hkrati pa je aktualen.

Tega ne moremo trditi za svetovne iskalnike, ki imajo pogosto težave ravno zaradi obsega indeksa. V svojih indeksih imajo pogosto poleg aktualnih dokumentov še cel kup zastarelih ali v najslabšem primeru neobstoječih dokumentov, kar uporabniku otežuje iskanje relevantne informacije v množici podatkov.

Velik del slovenskih spletišč Najdi.si obiskuje večkrat dnevno ter osvežuje najpomembnejši del vsebine, podobno kot to počnejo svetovni iskalniki, le da morajo ti pregledati celoten svetovni splet, kar je v tako kratkem času nemogoče.

Vse lepo in prav, kaj pa lahko tu storijo mali založniki, lastniki oz. upravljavci spletnih strani? Kaj pa spletne strani, ki se spreminjajo nekajkrat na uro? Spletni založniki se morajo v primeru svetovnih iskalnikov posluževati takšnih in drugačnih trikov, da »prisilijo« iskalnik, da jih poindeksira prej kot v rednem ciklu pajkovanja, ki lahko traja tudi precej več kot mesec dni.

Pri Najdi.si smo s storitvitjo indeksiranje na zahtevo, ki smo jo dali v uporabo v prvi polovici leta 2008, izenačili položaj velikih in malih založnikov ter vsem brez posebnih trikov omogočili takojšnjo uvrstitev spletne strani v indeks.

Indeksiranje na zahtevo omogoča, da se dokument (URL), ki ga spletni založnik posreduje Najdi.si, poindeksira v nekaj minutah in je že na voljo za iskanje v indeksu slovenskih spletnih strani. To mu omogoča tehnologija živega indeksa, a o tem kdaj drugič.

Zadeva je zelo preprosta za uporabo, na naslovu http://www.najdi.si/indexingOnDemand.jsp?url= za znakom = dodate želeni URL naslov, ki pa mora biti URL enkodiran (npr. http%3A%2F%2Fwww.brezplacne-igre.com%2F).

Ta URL bo zelo kmalu obiskal Najdi.si-jev pajek in ga vstavil v trenutno aktiven indeks. Na Najdi.si najdete tudi orodje, ki samodejno pošilja spremembe na vaši spletni strani iskalniku Najdi.si. Več o tem si preberite tukaj.

Z uporabo indeksiranja na zahtevo vam ni več treba čakali dan ali dva, da pajek obišče vašo spletno stran, ampak jo obišče skoraj takoj, ne glede na velikost vašega spletišča. Za Najdi.si je vaše spletišče prav tako pomembno kot spletna stran www.najdi.si ali kakšna druga večja slovenska spletna stran.

Aleš Perme

Tagi: , ,

3 Odzivov to “Poindeksiraj me … in to takoj!”

 • O.J.
  11. 10. 2008 ob 8:22

  Čisto individualno vprašanje – ali vaš iskalnik išče totalno drugače kot recimo google? Na svojem blogu dobim ogromno zadetkov iz googla in le 1-5% iz najdi.si.

  To verjetno ni naključje?

 • Aleš Perme
  14. 10. 2008 ob 7:05

  Razlog je v tem, da Najdi.si trenutno zaradi pogostih ciklov spideriranja ne zagotavlja zadovoljive globine spideriranja slovenskega spleta.

  Tega se zavedamo, zato naša razvojna ekipa med tem že pripravlja rešitev za globinsko spideriranje slovenskega spleta, ki pa hkrati v indeksu ne bo imela toliko smeti, kot jih ima npr. Google. Na Googlovih rezultatnih straneh namreč pogosto vidimo magično visoke številke najdenih dokumentov. Razlog je v tem, da Googlu indeks neprestano raste, tudi zaradi tega, ker iz indeksa ne odstranjujejo dovolj ažurno starih neobstoječih dokumentov. Najdi.si na drugi strani izvaja pogostejše cikle spideriranja slovenskega spleta kot drugi iskalniki, pri čemer v svoj indeks vključuje le dokumente, ki dejansko na spletu tudi obstajajo. Za nekatere spletne strani, kot so recimo tis.telekom.si testno že izvajamo globinsko spideriranje. Z rezultati smo zadovoljni, saj naš indeks vsebuje 840.000 dokumentov, Googlov pa 723.000. Google ima med temi 723.000 dokumenti kar 43.300 dokumentov z vsebino »Noben zapis ne ustreza iskalnim pogojem«. Najdi.si celoten indeks osveži najmanj enkrat mesečno, kar zagotavlja ažurnost vseh podatkov, vseh 840.000 dokumentov, medtem ko za Google tega ne morem trditi. V Googlu lahko brez posebnega truda najdem dokumente, ki ne obstajajo več. Odločitev o tem, ali je to dobro ali slabo, prepuščam vsakemu uporabniku posebej. Zame je v nekaterih pogledih OK, najpogosteje pa ne, ker imamo tako v rezultatih smeti in povezave na neobstoječe dokumente, to pa je moteče.

  Naj na koncu še enkrat povzamem svoj odgovor: s precej globljim spideriranjem bomo uporabnikom ponudili veliko več vsebine s slovenskega spleta in s tem seveda lastnikom slovenskih spletnih strani priskrbeli bistveno več preusmeritev. Upam, da sem odgovoril na vprašanje.

 • Zasluzek na Internetu
  26. 6. 2010 ob 5:11

  Hvala za odgovor na vprašanje kako pogosto najdi.si-jev pajek obišče stran.