Če te ne najdem, te ni!

14. 10. 2008 v kategoriji Oglaševanje na spletu

Ni kaj, to je kruta realnost spletnih strani. Res mislite, da uporabnik najde vašo spletno stran pred vsemi drugimi? Verjetno ste se ušteli…

Izkušnje kažejo, da večina podjetij lansira spletno stran in misli, da je to zadetek v polno; da jih bodo potem našli vsi, ki iščejo podobne izdelke.

Ali res mislite, da uporabnik najde prav vašo spletno stran in to pred vašimi konkurenti? Na žalost se prevečkrat zgodi, da to ne drži.

Če spletne strani niste vsaj malce optimizirali na glavne ključne besede, potem vas iskalnik preprosto ne bo našel. Konkurenca je velika, vsa konkurenčna podjetja v vaši panogi pa uporabljajo domala iste besede. Iskalnik pa seveda išče spletne strani ravno po teh besedah.

In rezultat? Vaša spletna stran je lahko tudi na 10. strani med rezultati iskanj.

Nihče vas ne najde, razen seveda tistih, ki vpišejo neposredni URL naslov vaše spletne strani. Teh uporabnikov interneta pa je izredno malo.

Vzamimo za primer turistično agencijo, ki ponuja aranžmaje za zimsko sezono. Samo na besedo “smučanje” najde iskalnik Najdi.si preko 1.000.000 spletnih zadetkov.

Takoj, ko potencialna stranka najde cca. 3 ustrezne, izbira med temi tremi. Nima časa brskati po spletnih straneh desetih agencij. Samo med prvimi tremi ali petimi, ki ustrezajo njenim kriterijem. Odvisno seveda od konkretne ponudbe agencije, zaupanja v agencijo in podobno.

Povedano drugače: če vas ni na prvi strani med zadetki iskanj na iskalniku, potem izgubite do 80 % svojih potencialnih strank. Dobijo jih spletne strani, ki so na prvi strani pozicionirane višje…

statistika klikov na rezultate iskanj

Vprašanje dneva: Kje ste, ko potencialni kupec išče vaš produkt oz. storitev? Pred ali za vašimi konkurenti?

Od trenutka, ko potencialni kupec začne zbirati prve informacije na internetu, lahko preteče le kratek čas, preden se odloči za konkretnega ponudnika. In če vas takrat ni med TOP podjetji, potem … AU … več sreče prihodnjič.

Jasna Oven

Tagi: ,

1 Odziv to “Če te ne najdem, te ni!”

  • Optimizacija spletnih strani
    7. 9. 2009 ob 12:04

    Poleg tega so raziskave pokazale, da uporabniki spleta dojemajo prve tri rezultate tudi kot vodilne ponudnike v panogi. To dajte podjetjem, ki se nahajajo na najvišjih položajih še dodatno konkurenčno prednost.