Samo Moj Najdi

15. 10. 2008 v kategoriji Nasveti za uporabnike

Uporabniki si spletne strani izbiramo glede na vsebine, hitrost nalaganja in všečnost spletne strani. Kot uporabnik sem se večkrat zalotil, da sem si zaželel, da nekatere navlake na spletni strani, ki sem si jo izbral za svojo, ne bi želel gledati, ali pa bi rad imel kaj, česar stran ne ponuja in kar hodim sicer gledat drugam, z večino vsebin ali funkcionalnosti pa sem zadovoljen.

Prvi spletne strani, ki sta ponudili tovrstna prilagajanja vsebine sta bili Netvibes in Pageflakes. Ostale vidne spletne strani, kot so Yahoo (My Yahoo), Google (iGoogle), New York Times, BBC … so sledile temu zgledu.

Podobno je letos naredil tudi Najdi.si in sicer namenoma z nekajletnim zamikom, saj se za personalizacijo običajno odločajo bodisi naprednejši uporabniki bodisi uporabniki s hitrejšim dostopom do interneta. Na Moj Najdi.si si lahko zdaj kot uporabnik prilagodim stran svojim potrebam.

V prvi vrsti želim prilagoditi izgled moje privzete vstopne strani. Ankete me ne zanimajo, zanima pa me napoved vremena v mojem domačem kraju, in sicer na Polževski planoti, zato bi rad videl, kakšna je napoved vremena v Osrednji Sloveniji, kamor spada; zanima me tudi, kaj se novega dogaja na področju tehnologije, zato bi potreboval novice samo s tega področja.

SMS-e pošiljam redko, zato linka nanje ne potrebujem, horoskopa se ne bom branil, novih spletnih strani pa tudi ne, ker so včasih prav zabavni vpisi.

Torej, kako vse to dosežem? Najprej se sprehodim na stran http://moj.najdi.si/ in potem s pritiskom na x na modulih odstranim vse »odvečne« module:

  1. Odstranim modul Najdi.si priporoča s klikom na križec, ki se pojavi če se z miško »zapeljem« na modul:
  2. Na enak način odstranim še ostale nezaželene module: Novice – Slovenija, Svet, Anketa, Napovednik dogodkov.

Rezultat je oskubljena spletna stran, ki izgleda takole:

Zdaj pa moram samo še dodati vsebine ter modificirati vreme in horoskop.

  1. Dodam modul Novice iz kategorije Znanost in IT. To storim tako, da kliknem na povezavo »Dodaj vsebino« v desnem zgornjem delu okna:
  2. Iz knjižnice vsebin izberem »Novice – Znanost in IT« in sicer kar iz vseh virov:
  3. Zdaj samo še modificiram vreme in horoskop, najprej nastavim napoved vremena za Osrednjo Slovenijo s klikom na »zamenjaj«:
  4. Odpre se preprosta vpisna forma, iz katere s spustnega seznama izberem Osrednja Slovenija:
  5. Izbiro še potrdim s pritiskom na gumb »V redu« in že imam napoved za Osrednjo Slovenijo:
  6. Po znamenju sem strelec; nič lažjega, s spustnega seznama izberem strelec in to je to:
  7. Zdaj si bom samo še uredil namizje tako, da bodo dolžine stolpcev na moji resoluciji približno enako dolge. Količino Novih spletnih strani, ki jih vidim na strani, bom zmanjšal na devet. To naredim tako, da pritisnem na ikono, ki ima narisan svinčnik na modulu Nove spletne strani, s spustnega seznama izberem številko 9 in kliknem na gumb »Shrani«:
  8. Novic si na podoben način izberem šest. Moja vstopna stran zdaj zgleda drugačna, prilagojena mojim potrebam:

Vse kar še potrebujem je, da si ta moj.najdi.si nastavim za privzeto stran in sem na konju.

V knjižnici ima Moj Najdi.si že kar nekaj različnih modulov in vsebin, pripravljajo pa se že nove.

Za vse tiste, ki vam je vsa ta navlaka odveč (popolnoma vas razumem), bo v kratkem na voljo tudi Lahki Najdi.si, samo z iskalnim okencem.

Že danes pa lahko za iskanje uporabljate tudi Najdi.si orodno vrstico.

Aleš Perme

Tagi:

2 Odzivov to “Samo Moj Najdi”