Rast socialnih omrežij na Najdi.si

25. 2. 2009 v kategoriji Zanimivosti

V zadnjem letu je Facebook postal hišno ime. Skoraj vsi imamo že profile na tem priljubljenem socialnem omrežju. Pogledal sem trenutno število Slovencev na Facebooku, ki kaže, da je registriranih že več kot 220.000 Slovencev in Slovenk.

Kako pa se naraščajoča priljubljenost socialnih omrežij odraža v iskanjih na Najdi.si?

Je Facebook res najbolj priljubljen med Slovenci?

Število socialnih omrežij se namreč povečuje iz meseca v mesec. Spletna mesta, kot so Hi5, ii2, Netlog in druga se vključujejo v bitko za uporabnike.

Preveril sem skupna iskanja vseh večjih socialnih omrežij v zadnjem letu in prišel do presenetljive ugotovitve. Facebook med uporabniki Najdi.si ni najbolj priljubljen, že zdavnaj ga je prehitel Netlog.

Poglejmo si graf malce natančneje … Facebookova krivulja se začne ostro vzpenjati novembra 2008, oktobra je namreč Facebook začel delovati tudi v slovenščini, posledično ga je začelo uporabljati več Slovencev in to se neposredno pozna pri številu iskanj na Najdi.si. Netlogova krivulja pa narašča bolj enakomerno od začetka storitve, ker je bil Netlog že takoj na voljo v slovenščini.

MySpace v Sloveniji nikoli ni dosegel take priljubljenosti, kot jo ima v ZDA in drugje … število iskanj se giblje v enakem velikostnem razredu že zadnje dve leti.

Hi5.com na graf nisem vključil, ker mu je priljubljenost povsem padla. Svoj vrh je dosegel v začetku leta 2008, potem pa je šlo samo navzdol.

Prav tako na graf nisem vključil drugih socialnih omrežij, ker so za slovenske uporabnike zanemarljiva (Bebo, Tagged, Imeem, Friendster …).

Rok Zorko

3 Odzivov to “Rast socialnih omrežij na Najdi.si”

 • Marko
  26. 2. 2009 ob 9:48

  Hja, Netlog je bolj priljubljen med mlajšo populacijo, Facebook pa nima nekih starostnih “omejitev”.

 • Pika Dobolovšek
  3. 3. 2009 ob 10:13

  Kaj pa slovenska socialna omrežja? Zakaj njih ne raziščete … Genspot.com, Mojvideo.com, Izklop, Simpatije …

 • Avtoradio
  22. 4. 2009 ob 9:09

  Res je, kdo še dandanes nima accounta na FB?