Slekli najbolj znanega Slovenca! Preverite na lahki.najdi.si!

5. 3. 2009 v kategoriji Oglaševanje na spletu

Rumeni tisk ali poigravanje z metaforami, s katerimi lahko naredimo tekst privlačnejši, bolj zanimiv in bolj berljiv? Zagotovo sta Eros in Tanatos (kot ste lahko na tem blogu že zasledili) z rumenim tiskom vred zmagovalna formula za lansiranje najbolj branih novic, najbolj klikanih oglasov in najbolj populističnih (kratkih) tekstov ter opisov na internetu in na sploh. Besede, ki žgečkljivo vznemirjajo,  igrajo na čustveni odziv in vzbujajo ‘firbca’, pritegnejo največji krog ljudi, vendar pa za vsak žanr ali tip teksta oziroma njegov namen pač niso primerne.

A zakaj bi kar vrgli puško v koruzo? Saj to ni edini način, da vzbudimo zanimanje ljudi. Z nekoliko domišljije in ustvarjalnosti gre tudi brez Erosa in Tanatosa.

Pa poglejmo, kako v praksi napisati nekoliko bolj privlačno besedilo za prikaz spletne strani med sponzoriranimi novostmi na prvi strani iskalnika Najdi.si. V pomoč vam je lahko tudi spletni obrazec na: http://www.najdi.si/advertising/sponsnews.html


Za uspešno predstavitveno besedilo so ključni trije koraki:

  1. razmislite, koga želite nagovoriti s svojo spletno stranjo,
  2. izpostavite največje zanimivosti ali prednosti svoje strani,
  3. napišite kratko, jedrnato in privlačno predstavitev.

Poglejmo to še na dveh konkretnih primerih. Oglejmo si najprej slabo predstavitveno besedilo:

Izdelava spletnih strani – Nudimo vam kakovostno in hitro izdelavo spletne strani.

Tone Novak s.p. – Polaganje keramike, vodovodne napeljave, izrisi načrtov za kopalnice.


Zakaj sta ti dve predstavitveni besedili slabi?

Prvo nam pravzaprav ne pove kaj dosti, gre le za splošen opis, ki pa bo pritegnil bolj malo ljudi. Tistih, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani, je danes že malo morje, zato poskusite izpostaviti kakšno svojo prednost oziroma nekaj, s čimer se lahko ločite od drugih.

Drugo besedilo pa je neprivlačno. Toneta Novaka ne pozna dosti ljudi in za tiste, ki potrebujejo mojstra za izdelavo nove kopalnice, omemba imena tudi ni bistvena, bistven zanje je bolj kraj, od koder Tone Novak prihaja, ki pa v predstavitvi ni naveden. Obe besedili pa sta bolj kot ne dolgočasni.


Kako bi ju torej lahko izboljšali?

Vas še ni na spletu? - Z nami ste lahko. Poskrbeli bomo za svežo, zanimivo in moderno spletno predstavitev vaše dejavnosti!

Je vaša kopalnica potrebna prenove? – Vodovodne, elektro instalacije, polaganje keramike in izris kopalnic. Vse na enem mestu. Tone Novak s.p., Litija.

Poigrajte se torej z besedami, pikami, klicaji, vprašaji in vklopite malce domišljije, pa bo vašo spletno stran tudi brez Erosa in Tanatosa obiskal kakšen spletni obiskovalec več ;-) .Teja Močnik

1 Odziv to “Slekli najbolj znanega Slovenca! Preverite na lahki.najdi.si!”

  • Avtoradio
    6. 5. 2009 ob 3:13

    Zavajanja z naslovi je dandanes že preveč in mediji zaradi tega že izgubljajo bralce – recimo 24ur. Resda je več klikanja na te novice, ampak če bralec vedno znova ugotavlja, da so ga “nategnili”, se bo odpravil kam drugam.