Končno kakovostni slovarji za vsakega Slovenca in to povsem brezplačno!

13. 5. 2009 v kategoriji Novo na najdi.si

Najdi.si nadaljuje z zagotavljanjem uporabnih brezplačnih storitev slovenskim spletnim uporabnikom. Po brezplačnem zemljevidu in brezplačnih SMS-ih z veseljem predstavljamo novo uspešnico med Najdi.si storitvami – brezplačne slovarje.

Vsak, ki je kdaj rabil prevod iz ali v slovenski jezik, ve, kako pomemben pripomoček je dober slovar. Včasih smo brskali po knjižnih zbirkah, saj druge možnosti ni bilo. Danes mora biti pripomoček nujno na dosegu tipkovnice, drugače iskanje vzame preveč časa in energije. Enako velja za slovarje, ki smo jih zaradi velikega zanimanja med uporabniki uvrstili na Najdi.si kar kot novo vertikalo (desno nad iskalnim poljem).

Najbolj neučakani lahko vstopite na vertikalo tudi prek povezave www.najdi.si/slovarji.

Slovar je dober toliko, kolikor so dobri podatki v njem in upam si trditi, da so Najdi.si slovarji zelo dobri. Na spletu je namreč kar nekaj slovarjev in prevajalnikov različnih ponudnikov (tudi največjih svetovnih gigantov), ki pa so daleč od tega, da bi bili zadovoljivi, kaj šele dobri …

Vsaka izmed slovarskih zbirk, ki so uporabljene v Najdi.si slovarjih pa obsega kar 75.000 besed in fraz, pri čemer slovarji upoštevajo knjižni in pogovorni jezik, sleng in žargonske izraze ter več različic angleščine (britansko, ameriško, kanadsko, avstralsko, novozelandsko) in nemščine (nemško, avstrijsko, švicarsko). Vsekakor podatki, ki so vredni slovenskih uporabnikov. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da gre za popolnoma zakonite podatke, kar za precej drugih ponudnikov ne moremo trditi …

Trenutno Najdi.si slovarji vsebujejo 2 tuja jezika oziroma 4 zbirke:

 • SLO – ANG
 • ANG – SLO
 • SLO – NEM
 • NEM – SLO

Te so najbolj pogosto uporabljane med Slovenci. Že čez nekaj mesecev pa bomo dodali še ITA, FRA in ŠPA zbirke.

Prevode iz teh zbirk lahko iščete tudi neposredno prek navadnega spletnega iskanja (zavihek Splet). Pri tem morate pred želeno besedo vnesti samo besedo »slovar« (npr. slovar happiness). Prikazal se bo posebej oblikovan zadetek z rezultati iskanja po slovarjih.

Upam, da bodo prišli slovarji prav tudi vam in vašim prijateljem :-)


Mitja Jereb


P.S.: Še en namig. Če ste pozorno prebrali zgornji zapis, ste že korak bližje 2 vstopnicama za koncert U2 v Zagrebu. Več na www.najdi.si/nagradnaigra.

4 Odzivov to “Končno kakovostni slovarji za vsakega Slovenca in to povsem brezplačno!”

 • Špela
  14. 5. 2009 ob 10:52

  Že kar nekaj časa uporabljam spletne prevajalnike (predvsem Amebis), saj je delo z njimi lažje in hitrejše. Prevajam večinoma strokovno literaturo, ki je specifična in potrebuje dober prevod.
  Včeraj sem prvič uporabljala Najdi.si ang-slo slovar, ki me je zelo pozitivno presenitil. Je pregleden, vsebuje dobre prevode in razlago besede v kontekstu.
  Pohvalno! Sigurno bo v mojih “bookmarkih”.

 • Boštjan
  14. 5. 2009 ob 12:43

  Zdravo,

  pohvalno glede slovarjav. Jaz bi dodal še medicinski slovar, pravni slovar (besede so v pravu zelo specifične, zato bi bilo dobro, da je možno prevajati tudi besedne zveze) in kakšnega izmed tehničnih (strojni, elektro…). Sicer bo tudi pri meni veliko v uporabi ta povezava.

 • Ana
  22. 5. 2009 ob 9:08

  Oj,

  vse pohvale za spletni slovar. Si lahko v bližnji prihodnosti obetamo več slovarjev (italijanskega, francoskega, …)?

 • rokk
  22. 5. 2009 ob 12:58

  @Ana: v naslednjih mesecih sledijo še španski, francoski in italijanski slovar.