Made in sLOVEnia!

19. 11. 2009 v kategoriji Novo na najdi.si

Odločitve so pomembne. Še dobro, da niso vse težke …

Da je to res in da je pomembno predvsem, kdo sodeluje pri odločitvah, je dokazalo več kot 30.000 vaših glasov, ki ste nam jih med glasovanjem za novo privzeto podobo osrednjega slovenskega spletnega iskalnika poslali uporabniki v preteklih 14 dneh. Najdi.si ustvarjamo že devet let predvsem zaradi vas in pomembno je, da imate možnost sodelovati in povedati svoje mnenje.

Res je sicer, da vas je večina (75 %) glasovala za modro glavo prenovljenega »Najdija« (ta bo kot privzeta nastavljena vsem ob prvem obisku strani), vendar je bistvo v tem, da lahko vsak izmed vas kadarkoli sam nastavi barvo iskalne glave, ki mu je bolj všeč.

najdisi-moder

Kar nas veseli še bolj, je več kot 500 vaših mnenj, ki smo jih v preteklih dveh tednih prejeli poleg oddanih glasov. Večina mnenj je zelo pozitivnih (poslali ste nam predvsem pohvale in spodbude), kar nam daje velik zagon za prihodnost. Ponosni smo, da imamo tako veliko število zvestih in zadovoljnih uporabnikov.

Devet let od prve predstavitve Najdi.si predstavljamo oblikovno in vsebinsko opazno prenovljeno in izboljšano stran www.najdi.si. Naj omenim samo nekaj novosti:


1. Pomlajena oblikovna podoba celotnega spletnega mesta

Nov logotip, barvna shema, tipografija.


2. Možnost prilagoditve vstopne strani

Poleg izbire barve (za zdaj bela, modra, zelena, vijoličasta, pozneje bodo dodane še druge) iskalne glave, lahko uporabniki na vstopni strani dodajajo vsebine ali module, ki jih dnevno zanimajo in jih želijo imeti ves čas na ogled.

najdisi-zelen


3. Priljubljene povezave

Seznam zaznamkov (povezav) na vstopni strani uporabnikom omogoča dodajanje povezav na spletna mesta, do katerih pogosto dostopajo (npr. Facebook, Netlog, Hotmail …). Uporabniki lahko sami dodajajo zaznamke in urejajo njihov vrstni red.


4. Lažje, hitrejše iskanje, različne možnosti razvrščanja rezultatov

Najbolj pomembna in opazna novost za uporabnike Najdi.si pa je na rezultatnih straneh, saj je iskanje po spletu za uporabnike še lažje in ponuja različne možnosti zožanja rezultatov. To je novost, ki je predvsem pri iskanju lokalnih informacij zelo uporabna. Rezultate lahko sedaj zožite po tipu dokumenta (pdf, word, excel), po tipu spletne strani (forumi, izdelki, blogi, novice, osebe), po kraju (Ljubljana, Maribor) itd. Prenovljena stran omogoča tudi lažje iskanje po slikah in videih.

najdisi-zozaj-iskanje


5. Predlogi iskanj (t. i. funkcija »autocomplete«)
Ob vnosu besede v iskalno okno iskalnik uporabniku sam ponudi predloge (npr. ko uporabnik išče besedo »slovar«, mu iskalnik ponudi še druge predloge besed in besednih zvez: slovar tujk, slovar sskj, slovar slovensko angleški itd.). Predlogi iskalnih poizvedb se prikazujejo tudi pri iskanju na preostalih vertikalah (slike, video, Najdi.si zemljevid, slovarji).

najdisi-autocomplete


6. Možnost ločenega iskanja po slovenskem in svetovnem spletu
Uporabniki lahko že na vstopni strani izberejo, ali želijo iskanje omejiti na slovenske spletne dokumente ali pa želijo iskati po celotnem svetovnem spletu.


7. Več poslanih brezplačnih SMS sporočil, sporočila bodo daljša
Uporabnikom, ki radi pošiljajo brezplačne SMS-e, je omogočeno, da lahko dnevno pošljejo več SMS-ov (do zdaj je bilo mogoče poslati 24 SMS-ov na dan, po novem 40 SMS-ov na dan), v katere lahko vpišejo 160 znakov (do zdaj je lahko uporabnik v enem sporočilu uporabil le 75 znakov).


8. Novo na slovenskem spletu in aktualna delovna mesta
V modulu »novo na slovenskem spletu« lahko uporabniki poleg seznama novih slovenskih spletnih strani zdaj v zavihku Borza dela enostavno pregledujejo široko ponudbo novih delovnih mest (rednih in študentskih zaposlitev) ter vpišejo svoj življenjepis.


Kot alternativna vstopna stran je seveda tistim uporabnikom, ki želite predvsem hitro iskanje, še vedno na voljo tudi Lahki Najdi.si. Še naprej ostajajo tudi storitve in pripomočki, brez katerih si vsakdanjega življenja praktično ne predstavljamo več, kot so npr. Najdi.si zemljevid, Najdi.si novice, Najdi.si slovarji … Novosti, ki jih nisem naštel, je še kar nekaj, zato predlagam, da sami čim prej preizkusite nov Najdi.si.

lahki-najdisi


Predstavitev novega »Najdija« smo med drugim pospremili s čisto novimi majčkami, na katerih piše Made in Slovenija – Najdi.si.

najdisi-majcke


Ponosni smo namreč na to, da je nov Najdi.si tako kot vse prejšnje verzije v celoti narejen v Sloveniji, in to z ljubeznijo … Nenazadnje tudi z vašo pomočjo.


Mitja Jereb,
Najdi.si

15 Odzivov to “Made in sLOVEnia!”

 • Dare
  19. 11. 2009 ob 1:56

  Čestitam :) Super ste naredili – vsi skupaj.

  P.S. – pa na majčko upam, da lahko računam :)

 • rokk
  19. 11. 2009 ob 2:01

  @Dare: Hvala! Če prideš na žurko, ti zrihtamo dve :)

 • Jan
  19. 11. 2009 ob 6:24

  Super prenova! Kje bo pa ta žurka, da se da majčke dobit? :)

 • rokk
  20. 11. 2009 ob 1:37

  @Jan: v Kinu Šiška je bila danes … no ja, v bistvu že včeraj (četrtek) … pošlji svoje podatke na urednistvo@najdi.si, pa ti bomo poslali promo majico, ni panike ;)

 • tom
  21. 11. 2009 ob 1:25

  res fajn stran. pohvale :D

 • Samo
  23. 11. 2009 ob 2:43

  Lepša stran kot prej. Kje pa imate na novem najdi.si male oglase nepremičnin. Prej si napisal hiša celje in je prikazalo malo oglase.

 • Panx
  6. 12. 2009 ob 3:02

  …in potem, ko ste dobili nove farbe, ste odpustili večino vaših sistemcev in programerjev. Super perspektivna firma, res.

 • rokk
  6. 12. 2009 ob 9:32

  @Samo: rezultatna stran je bila ravno tako kot drugi deli Najdi.si deležna prenove … hitre bližnjice do nekaterih kategorij zadetkov (npr. nepremičnine) še prenavljamo in bodo pravočasno vključene nazaj … hvala za razumevanje ;)
  @Panx: podjetje Najdi.si je v fazi združevanja s podjetjem Teledat, zato smo vsi zaposleni prejeli nove pogodbe za zaposlitev, medtem ko stare niso več veljavne

 • gregjozk_
  6. 12. 2009 ob 11:48

  samo zanima me, kdaj (v kateri prenovi) se bodo dodale tudi značke <h1-6), nekako ima google za tiste, ki uporabljamo bralce zaslona, to bolje urejeno, ker uporablja te značke in nam je tako omogočeno hitrejše preskakovanje in pregledovanje zadetkov. Zanima me še, če bo možno število zadetkov na stran povečati iz 10 do 100? google ponuja to možnost, da sam izbereš koliko zadetkov naj bo na strani. google dajem kot referenco, ker je za uporabnike z bralci zaslona, še najbolj prijazen.

 • rokk
  8. 12. 2009 ob 2:13

  @gregjozk_: hvala za opozorilo glede H značk … pripombo sem poslal razvijalcem … o možnosti povečanja števila zadetkov zaenkrat ne razmišljamo, ker se to v praksi še ni izkazalo za uporabno/uporabljeno rešitev … morda v prihodnosti … hvala in lep dan ;-)

 • Alen
  10. 12. 2009 ob 4:40

  Povprečni obiskovalci načeloma tega ne bi tako masovno uporabljali, je pa to eden izmed piškotkov bolj naprednih obiskovalcev najdi.si-ja. Ideja ni čisto za “stran vržt” bi rekel. Sam jo tudi pogrešam…

 • Alen
  10. 12. 2009 ob 4:43

  Še eno vprašanje, v opisu niste omenjali… Pri autocomplete funkciji, kjer najdi.si ponudi možnosti, ali so te možnosti razporejene po vrstnem redu od bolj iskanih do manj iskanih na najdi.si-ju?

 • rokk
  10. 12. 2009 ob 2:53

  @Alen: hvala za komentar glede že omenjene ideje … defitivno ni za zanemariti in jo bomo imeli v mislih ob sprotnih izboljšavah in nadgradnjah … kar se tiče autocompletea: seznam vključuje koristna in dovolj pogosta iskanja, ki vključujejo iskani pojem, da uporabnikom olajša iskanje in ponudi hitro izbiro … lep dan ;-)

 • gume
  25. 11. 2013 ob 8:35

  super glede zaposlitve in ostalih kategorij, vulkanizerji, gume, zaposlitev

 • delo
  25. 11. 2013 ob 8:38

  super glede novih storitev, bi bilo pa res super da se poizkušate približati googlu…