Najdi.si prek protokola IPv6

8. 6. 2011 v kategoriji Za lastnike spletnih strani in SEO

Na svetovni dan IPv6, to je 8. junija 2011, so vse spletne strani v domeni družbe Najdi, informacijske storitve, tudi najdi.si, dostopne tudi prek protokola IPv6.

Ideja svetovnega IPv6 dneva za 24ur vključiti in oglaševati IPv6 povezljivost na prvih straneh spletnih portalov (npr. najdi.si) in preveriti, če se tistim, ki že imajo IPv6 povezljivost, vsebine naložijo prek novega protokola, tisti, ki pa je nimajo, pa nimajo težav pri dostopu preko protokola IPv4. V promocijo uvajanja protokola IPv6 so vključena vsa velika spletna podjetja, ponudniki vsebin ter storitev, kot npr. Yahoo, Facebook, Akamai, Limelight network).

Prehod na IPv6

Prehod na IPv6 ni preprost korak za ponudnike povezljivosti do interneta (ISPs) in ponudnike vsebin, a ga bo treba slej ali prej narediti, alternative dejansko ni, saj IPv4 naslovov zmanjkuje. Pojavlja se vprašanje, kako na čim manj boleč način izvesti prehod. Načinov je več, eni so bolj, drugi manj radikalni. Med najbolj pogosto uporabljanimi je t.i. dual-stack; to pomeni, da ima naprava priključena na internet dva internetna naslova – enega „starega“, IPv4 in enega „novega“ IPv6. Tako ima naprava hkratno možnost povezljivosti v „stari“ in „novi“ internet.

Povezljivost v IPv6 omreženi internet mora zagotavljati ponudnik dostopa do interneta, če pa le-ta tega ne omogoča, imamo na voljo tako imenovane 4to6 tunele, ki enkapsulirajo IPv6 promet v IPv4 pakete do najbližjega PoP-a (Point of Presence). Nam najbližji PoP je v Mariboru, priključen pa je v hrbtenico SIXXS.

Nativna IPv6 povezljivost je danes še vedno redkost, trenutno je nativno v IPv6 omrežje priključenih manj kot 5% naprav. Ledino pri nativnem IPv6 dostopu do interneta orjejo ponudniki mobilne telefonije, ti so tudi najprej občutili krčenje naslovnega prostora IPv4.

Prehod na IPv6 se ne konča samo z zagotavljanjem povezljivosti – to je šele prvi korak, ker protokol IPv6 ni kompatibilen z IPv4, ampak je treba prilagoditi tudi strežniške programe in uporabniške aplikacije. To področje ni tako kritično, saj je večina ponudnikov programske opreme podporo za nov protokolni sklad uredila v zadnjih letih, ostali pa so se razvoja in testiranj lotili ali pa načrtujejo, da se ga bodo lotili, zelo pozno – v letošnjem letu.

Največja težava pri prehodu na IPv6 je trenutno pomanjkanje vsebin, dosegljivih na novem protokolu. To pomeni, da ima zelo malo spletnih portalov IPv6 povezljivost. Da bi razširili dostopnost vsebin na novem protokolu, se je organizacija Internet Society – ISOC odločila organizirati svetovni IPv6 dan.

Naj omenim, da je podjetje Najdi svoj portal najdi.si pilotsko priklopilo že leta 2008, nativno povezljivost pa že imata tudi portala bizi.si in itis.si. Ostali portali v upravljanju podjetja Najdi, informacijske storitve d.o.o. so v fazi testiranja ali končne implementacije nativne povezljivosti.

Več informacij o IPv6 >>>

Brane F. Gračnar

2 Odzivov to “Najdi.si prek protokola IPv6”

  • carsko
    8. 6. 2011 ob 11:04

    Carsko!

  • ensulnefelals
    10. 9. 2011 ob 8:35

    Hahaha, najboljsa